řemeslníci každodenní potřeby
jsme tu pro vás non-stop
logo FRYDL Servis
non-stop
770 61 61 61
 

Blog

zpět na seznam článků

Jak vybrat a vyměnit plynový kotel?

Mistři řemesla doporučují

Výměna plynového kotle se může zdát jako náročná věc. Musíte ho vybrat, domluvit se s řemeslníky, všechno naplánovat. Ukážeme vám, jak to děláme my a poradíme vám s výběrem správného zařízení, typu a značky. Ráno začneme. Odpoledne topíte.


Ať už rekonstruujete nebo stavíte nový dům, vždy musíte vyřešit otázku topení. Je z čeho vybírat. Můžete sáhnout po kotli na dřevo, po kotli na elektřinu, po tepelném čerpadle nebo po plynovém kotli. Do bytu nebo domu vždy doporučujeme plynový kondenzační kotel. A to díky zkušenostem, které s ním máme. Vzhledem k technologii i k vývoji cen energií si myslíme, že plyn je pořád tou nejlepší volbou.

Kombinované systémy alternativního vytápění se složitou regulací jsou totiž skvělé jen do doby, než se porouchají. Poruchy těchto systémů vytápění jsou častější, než se zdá. A potom? Čekáte na opravu, zatímco venku mrzne.

Kondenzační plynový kotel je levné, nekomplikované a ekologické topení. Jde o dobře ovladatelné, jednoduché a srozumitelné vytápění a ovládat ho zvládne opravdu každý.

Proč zvolit kondenzační kotel

Když se o plynové kotle začnete podrobněji zajímat, narazíte na trhu na dva druhy – klasické plynové kotle a již zmíněné kondenzační plynové kotle. My se přikláníme k těm druhým, modernějším. Hned
vám řekneme proč.

Kondenzační plynový kotel je úsporný, protože zužitkuje i teplo obsažené ve spalinách. Ostatní typy kotlů vypouští spaliny rovnou do komína, takže vyletí bez užitku ven.

Moderní plynové kotle ale pracují v kondenzačním režimu pod 55 °C. Voda předehřátá od spalin se pak dohřívá výkonem samotného kotle. To je ekologické i ekonomické. Při využití topné účinnosti až 110 % může být úspora zemního plynu 20 až 25 %.

Ve výsledku tak malý kondenzační kotel – zavěšený třeba na zdi v technické místnosti – vytopí dům levněji a účinněji než stacionární kotel.

Jde i o značku plynového kotle

Jakmile víte, čím a jak vytápět, přichází na řadu výběr značky plynového kotle. Ty na trh dodávají různí výrobci. Můžete si načíst recenze na internetu, poptat se známých nebo si popovídat se řemeslníky. Třeba s námi.

Kotlům se věnujeme už dlouho a každoročně vyměníme kolem 400 zařízení. Dá se říct, že se ve značkách a typech orientujeme. Plynový kotel nemůže vyrábět každý, jsou třeba jisté znalosti, a tak si troufneme – i na základně našich zkušeností – tvrdit, že všechny značky na českém trhu jsou dobré.

Nejdůležitější ze všeho je, aby kotel dobře topil! Tedy aby splnil všechny požadavky, které na něj máte (a ty se můžou domácnost od domácnosti lišit). Velmi důležitá je také dostupnost servisu a náhradních dílů. Jinými slovy – když se rozbije součástka kotle, je dobré mít nablízku řemeslníka, který vám ji vymění. Důležitá je i pravidelná údržba, protože sebekvalitnější kotel, který není servisovaný, přestane časem fungovat. Otázka značky kotle je tedy spíše otázkou dostupnosti servisu a náhradních dílů.

Víme, že i tak chcete slyšet jména značek, které bychom vám doporučili. Tak tady jsou:

  • Brötje
  • Vaillant
  • Bosch
  • Viessman
  • Protherm
  • Baxi
  • DeDiterich

O každé bychom si s vámi dokázali povídat hodiny. A nejen o značkách, ale i o jednotlivých typech kotlů, protože každý výrobce má hned několik modelů. Klidně nám zavolejte a na cokoli se nás ke kotlům zeptejte.

Servis kotle a asistenční služby

Když to shrneme, tak kotel volte vždycky podle dostupnosti servisu. To je vůbec nejdůležitější. Ve chvíli, kdy kupujete nový kotel nebo ho měníte, zeptejte se montážní firmy, jestli poskytuje autorizovaný servis  kotle a jestli má i asistenční (havarijní) službu.

U nás je to samozřejmost, ale víme, že ne všude podobnou věc dělají. Ve FRYDL Servis jsme vytvořili službu Garance servisní jistoty. Zákazníkům tak garantujeme nejen montáž, ale i non-stop dostupnou službu na opravu kotle.

Pro vás to znamená, že případnou poruchu námi dodaného a nainstalovaného plynového kotle začneme řešit do 24 hodin od nahlášení.

Garanci servisu dokážeme poskytnout jedině když budeme prodávat dobré kotle s dobrou dostupností náhradních dílů. Pro nás jsou to zejména německé kotle Brötje. Mají dokonalou technologii, která funguje skvěle díky perfektní řídící jednotce. Fascinující je přitom jednoduché a uživatelsky přívětivé ovládání.

Tak jsme vám to přece jen prozradili – za nejlepší považujeme právě kotle Brötje. Nejen díky jejich provedení a technologii, ale také díky okamžité dostupnosti náhradních dílů.

Základní druhy plynových kotlů

Vedle značky je třeba se rozhodnout ještě ohledně druhu plynového kotle. Připravili jsme pro vás proto přehled základních typů. A opět platí, že je s vámi můžeme telefonicky nebo osobně probrat horem dolem.

Plynové kotle jsou stacionární – tedy ty stojící na zemi, anebo závěsné – tedy ty, co se připevní na zeď. Potom se dělí ještě podle užití a ohřevu.

Ohřev jen pro topení

Jde o kotel, který ohřívá topnou vodu v systému. Mezi sebou takovému kotli říkáme sólíčko nebo sólo. Kotlem topíte. Vodu ohříváte třeba bojlerem nebo jinak.

Kombinovaný ohřev

Takový plynový kotel nejen vytápí, ale ještě ohřívá vodu na mytí a sprchování. Slangově takovému kotli říkáme kombika – kombinovaný ohřev vody. Můžete si pořídit kombinovaný kotel s průtokovým ohřevem nebo s integrovaným zásobníkem.

Za nás je skvělá „Sestava“ kdy je pod kotlem umístěný velký zásobník (bojler) vody. I pro tuhle věc máme interní pojmenování – říkáme jí sestavička. Je skvělá pro vytápění a zásobování domácnosti teplem a vodou. Vždy budete mít dostatek tepla i teplé vody a vyhnete se tak dohadům, kdo že to zase vypotřeboval všechnu teplou vodu na mytí.

Sestavu doporučujeme hlavně pro větší byty nebo rodinné domy – prostě místa, kde se předpokládá lehce zvýšený odběr tepla a teplé vody.

Víme, že byste zase nejraději konkrétní typ. Máte ho mít. Naším favoritem je kotel s integrovaným zásobníkem. Závěsný kotel má v sobě zabudovaný 40 až 60 litrový zásobník. Svého času byl skvělý kotel Dakon DUA. Bohužel značka Dakon zanikla. Za obdobně kvalitní, považujeme kotel WHBK 24 od firmy Brötje. Ve své řadě to je nejpovedenější kotel s perfektním ovládáním.

A ještě jedna důležitá věc: Výběr kotle by měl vždy probíhat formou konzultace a přepočítáním požadovaného výkonu. I s tím vám pochopitelně ochotně pomůžeme.

Kdo vám kotel nainstaluje

Zkušení řemeslníci mají výměnu kotle hotovou za pár hodin. Důležité jsou zkušenosti a praxe. Vyberte si proto firmu, která ví, co dělá. Chtějte, aby vám kotel nejen namontovala, ale také uvedla do provozu s pomocí autorizovaného technika, a to včetně měření spalin a bezpečnosti provozu.

Můžete být šikovní a doma si s lecčím poradit, ale nikdy nemontujte kotel sami. A nevolte si ani kamaráda, který je kutil. Nevyplácí se to. Nechte si poradit s výběrem plynového kotle a zvolte firmu, která má autorizaci a zastupuje výrobce.

V praxi toho bohužel vidíme opravdu hodně, co se nepovede… Když si sami koupíte kotel na internetu v levném eshopu, vystavujete se riziku špatné volby a provozních problémů. Anebo neochoty montážníků takový kotel vůbec instalovat či servisně zajistit. Na trh se také dostávají kotle, které nejsou určené pro náš trh. A s tím pak bývá velký problém. Jednotlivé společnosti na takové kotle neposkytnou záruční servis ani reklamaci. Tu pak musíte uplatnit u eshopu, kde jste kotel pořídili.

A to je velký rozdíl! Protože u oficiálně zakoupeného kotle, který byl předpisově uvedený do provozu, přebírá záruku zastoupení značky kotle na trhu – tedy třeba my. Kromě bezpečné instalace a uvedení kotle do provozu jsou nezbytné i pravidelné revize a servisy. Alespoň jednou ročně.

Nový komín? Ten nepotřebujete

S výměnou plynového kotle se pojí i řada mýtů, polopravd a nepřesností. Jednou z nich je, že musíte mít nový komín. Není to tak docela správné tvrzení. Spíše bude nutné vyvložkování komínu, a to není
nic složitého.

Ve své podstatě je vyvložkování komínu na celé montáži plynového kotle to nejjednodušší. A opět vám se vším rádi pomůžeme. Komín se ve většině případů pouze jednoduše převložkuje a tento úkon je běžnou součástí montáže. Vy si ani nevšimnete že se s komínem něco dělo. Je to rychlé a nekomplikované.

Ráno začneme, odpoledne topíte

Ani samotná výměna plynového kotle není akce na dny, spíše na hodiny. U nás, ve FRYDL Servis, jsou všechny výměny kotlů skutečně jednodenní. Už proto, že máme dostatečnou skladovou zásobu kotlů, zejména značky Brötje, ale v případě potřeby vám dodáme i jiné typy.

Samotná výměna kotle, a to včetně úpravy komína a uvedení do provozu, trvá ve většině případů jeden pracovní den.

  • Ráno přijedeme a demontujeme váš starý plynový kotel, který ekologicky zlikvidujeme.
  • Uděláme komín, zavěsíme nový kotel a napojíme ho na vodu, na topný systém a plyn.
  • Vše propojíme, odzkoušíme.
  • Pak přijede náš servisní technik, který kotel autorizovaně uvede do provozu a provede všechna potřebná měření.
  • Technik zajistí i administrativu – tedy odešle všechny doklady výrobci.
  • Vy dostanete všechny revize a doklady tak, abyste případně mohli žádat o místní či státní dotace.

A je to, jak jsme slíbili. Ráno začneme, odpoledne topíte.

Zavolejte nám, pokud chcete nový kotel nebo potřebujete poradit s jeho výběrem.


zpět na seznam článků