řemeslníci každodenní potřeby
jsme tu pro vás non-stop
logo FRYDL Servis
non-stop
770 61 61 61
 

Blog

zpět na seznam článků

Udržujte topení v kondici!

Rady a návody

Můžete být majitelem sebelepšího auta věhlasné značky, ale bez pravidelné údržby a servisu se prostě auto jednou zadře a zastaví a dál prostě nepojede. Stejně tak kotel či jiné technické zařízení ve vašem domě. Jak už to bývá k havárii dochází vždy v co nejnemožnější situaci. Já i ostatní technici známe noční telefonáty prosících zákazníků, kterým spadne kotel o vánocích v mínus 20 stupních. V drtivé většině případů se jedná o závady způsobené podceněním pravidelného servisu a nebo špatně provedeným servisem. Většina z nás si neuvědomuje, že ten přístroj dole ve sklepě, či někde v bytě zastrčený v koupelně potřebuje servis i když se neprojevuje žádná závada. Je třeba kotel pravidelně čistit, vysávat a prohlížet jeho životně důležité funkce.


Plánujte!

Určete si pevné datum, či týden v roce, kdy zavoláte servisáka dané značky, je dobré mít "rodinného" plynaře - servisáka v blízkého okolí, který je ochotný v případě nouze přijet i o víkendu. Nikdy, tedy opravdu NIKDY nesahejte pod desku kotle sami a stejně tak nevěřte nikomu kdo "TO UMÍ" a není plynař. Na servisu nešetřete, vždy žádejte k dané značce autorizovaného servisáka. Nikdy nepoužívejte repasované díly, či díly demontované z jiného kotle. Vždy vyžadujte doklad o provedené servisní činnosti se jménem technika a jeho telefonem, servis provádějte ročně, tedy každý rok minimálně jednou před počátkem topné sezony. Ideální je provádět jednou za 5 let proplach systému a jeho údržbu speciálním tlakovým přístrojem, který vyčistí a odkalí topný systém.

Dopouštět a odpouštět je lidské

Dopouštějte – naučte se dopouštět svůj kotel! Je to jednoduché. Tlak v kotli a jeho pokles je jedna z nejčastějších příčin havarijních výjezdů. Tlak v kotli a jeho optimum zjistíte v návodu, optimum je 1,2 - 1,5 bar. Dopustit kotel zvládne takřka kdokoliv, nevíte li si rady požádejte souseda, nebo někoho šikovného v okolí, Servis kotle by měl vždy obsahovat i běžné proškolení, kdy vás technik naučí dopustit a odpustit. Odpouštět - odvzdušňovat je třeba hned po dopuštění systému. Při dopouštění se do systému dostane vzduch, tento přes odvzdušňovací ventil vypustíte.

Proplachujte!

Jednou za pět let udělejte proplach a čištění topného systému, po zimní sezoně, nebo před začátkem sezony. Objednejte si naší či jinou firmu z okolí, která disponuje proplachovací technologií rems multi push, proplach Vám dokonale vyčistí topné systémy v domech, bytech, či celých objektech a to včetně radiátorů. Čištění rozvodů topení je ideální prostředek k údržbě a prevenci, dále snižuje náklady na topení. Ideální použít chemii k ošetření vnitřních rozvodů.

Co dělat v případe havárie - nefunkčnosti kotle? Nezmatkujte!

Nejde kotel, venku zima, nikdo nebere telefon, co teď? Zachovejte klid, nezmatkujte, oblečte se, udělejte si čaj, vemte děti k sousedům nebo je pořádně rozhýbejte, pošlete do kina, zabavte. Zkuste nejdřív dopustit kotel na ideální tlak. Pořád nic? Zkuste restartovat kotel. Vypněte ze sítě kotel, nechte ho 15 minut odpočinout a znovu zapněte. Pořád nic? Co termostat? Funguje? Baterky v termostatu jsou ok? Pořád nic? Jde do kotle plyn? Zkontrolujte plynoměr. Pořád nic? Volejte svého servisáka. Nebere? Pošlete mu zprávu? Pořád nic? Servisák asi nemůže, zkuste najet na officiální stránky výrobce a zjistěte nejbližší servisní organizaci, zkoušejte volat. Servisák bude chtít vědět značku a typ kotle, případně popis závady či poruchy, tu se dozvíte dle chybového hlášení na displeji většinouje je to F a nějaké číslo. Voláte-li havarijní službu, vězte že zaplatíte hroznou hromadu peněz a dost často jen za to, že někdo přijede, podívá se na kotel a řekne "hm", podrbe se významně na bradě a vykřikne nějaké moudro jako "deska", "plyňák", "čerpadlovhajzlupaninko". Skasíruje Vás o 2 až 3 tisíce a zase odjede s tím, že zítra nebo za týden někdo přijede. Vždy než zavoláte v noci či o svátku někoho na opravu kotle, vždy se ujistěte zda přijede servisní technik a zda má potřebné díly a hlavně zda bude schopný závadu odstranit.

Mějte zálohu

Zkuste si pořídit a někde uložit záložní řešení situace, kdy vám "chcípne" kotel, přímotop, olejový radiátor, elektrické topidlo - kostka - fukar. Sice to není žádná sláva, ale dá se s tím celkem komfortně přežít pár dní do doby než dojde k opravě. Tato elektrická topidla koupíte v jakémkoliv hobby marketu.

Kdy měnit kotel a kdy opravovat, podle čeho vybírat značku

Životnost kotle je přímo úměrná péči a servisu, který mu věnujete. Servisované a udržované kotle vydrží desítky let, bez ohledu na značku. Mezi montéry a pak i lidmi je spoustu klišé a nepravd a doslova blbostí. Vždy se řiďte zdravým rozumem.

    Obecné blbosti které můžete slyšet:
  1. "Všechny kotle jsou stejný a ve vnitř jsou stejný díly" - není to pravda, technologie jsou rozdílné, dnes už všechny kotle jsou vysoce kvalitní a podléhají přísným bezpečnostním a provozním normám.
  2. "Italské kotle jsou špatný" – není to pravda, naopak patří mezi nejlepší kotle na trhu v poměru cena / výkon + životnost. Sám mám doma kotel BAXI a nemůžu si ho vynachválit.
  3. "Nesmí se montovat jiné než kondenzační kotle" – není to pravda. Pravdou je, že se nesmí vyrábět. Montovat a dodávat můžete cokoliv. Tedy přesně řečeno, tuto věc řeší zákon, který zakazuje výrobu jiných než kondenzačních kotlů.
  4. "Jde montovat i staré kotle" – NIKDY nedávejte někde jinde sundaný kotel, ani nemontujte kotel který někde ležel delší dobu, aniž by ho někdo revidoval.

Kotel se doporučuje servisovat v případě, že oprava nepřesáhne 1/2 ceny nového kotle. Při rozsáhlejších repasích není vyjímkou, že se vymění vlastně úplně všechno a vám doma bude chrčet a vrčet 20 let starý, invalidní kotel s vypětím všech sil třeba ještě 5 let, za cenu o něco málo nižší než kotel nový.

Vybíráme nový kotel

Vždy kupujte u odborníků, kupujete-li kotel za co nejmíň od nějakého překupníka, či eshopu, ušetříte sice na vstupu ceny za kotel, nicméně setkáte se s neochotou montážníků montovat cizí kotel, zjistíte že je třeba spoustu věcí dokoupit, včetně dílů na komín, včetně materiálu, pak budete muset sehnat chlápka na montáž, revizi na komín, kominíka, revizi na plyn, plynaře na spuštění a uvedení do provozu... a to všechno stojí další peníze a námahu.

Doporučuji vybrat kotel a nechat vše na odborné firmě, která to zařídí tak aby nedošlo k zádrhelu technickému ani bezpečnostnímu. Promluvte si se svým prodejcem o kotli. Zeptejte se zda ho umí montovat, zda ho uvede do provozu a převezme záruku. Zda je schopný zajistit pravidelný servis, kominíky a vše potřebné. Kritéria servisu je to co vás má zajímat nejvice. Je značka servisu dostupná v nočních hodinách, o víkendu atd? Jaké jsou ceny servisu a dílů a jejich dostupnost? Vybrat kotel prostě není úplně jednoduché a je to dost závažná investice na to abyste se neporadili s odborníky.


zpět na seznam článků